Historia

Historia

Det gamla fotografiet har gulnat i kanterna. Det är tidig vår. Solstrimmor ligger vilande över det stora huset.  Första världskriget har nyligen tagit slut och allting är ostadigt. Ekonomin pendlar fram och tillbaka. Det skräckslagna Europa försöker desperat minnas glädjen. I Sverige söker vardagen vägar mellan rasande konkurser och sköra framtidsförhoppningar.

Några buskar böjer sig i vinden framför den ståtliga fasaden på bilden. Det är KF’s margarinfabrik i Norrköping – för sin tid den största i hela Europa. Det är en modig satsning, genomförd med båda fötterna på jorden. Det är en tradition som tar sin början. Redan första året går margarinfabriken med vinst.

Carlshamn mejeri historia

Kort tid senare marscherar den tyska armén mot Polen och andra världskriget drar stora revor genom Europa. Sverige försöker hålla sig neutrala. Det är uppenbart att det inte säljs några stora mängder margarin. Men så snart freden drar nya, friska andetag tar tillverkningen fart igen. Produktionen utökas ytterligare genom investeringar och KF tar beslut i slutet av 50-talet att investera i en ny margarinfabrik i Karlshamn vid Blekingekusten.

Nästa steg tas den 24 september 1965: Europas modernaste margarinfabrik invigs i Karlshamn. Fabriken har en yta på över 10.000 kvm2 och kostar över 30 miljoner kronor att bygga, vilket idag motsvarar åtta gånger mer. Produktionskapaciteten är 34.000 ton margarin per år, tillsammans med nysatsningar på mandelmassa och vegetabilisk glass – närmare bestämt 10 miljoner liter per år. Det som påbörjades i Norrköping fullföljs med samma jordnära kurage i Karlshamn.

Den svenska ekonomin växer och den europeiska efterfrågan ökar. Det är en perfekt grund för än fler förbättringar. Året efter invigningen av den nya margarinfabriken i Karlshamn återlanseras Bords Eve, den stora favoriten från 1921, och får successivt en rad olika uppföljare. Inom kort fördubblas fabrikens kapacitet genom fler produktionslokaler och ökade lagringsytor.

Carlshamn mejeri historia

Från det där första fotografiet har världen förändrats drastiskt. Men konturerna av den solbeklädda husfasaden finns fortfarande kvar i ryggmärgen. Känslan lever vidare och ger företaget form. 1994 får det namnet Carlshamn Mejeri. Tre år senare slås alla tidigare rekord och margarinvolymen passerar 80 miljoner kilo. Samtidigt omsätter Carlshamn Mejeri över en miljard kronor och har 351 anställda.

Klassikern Runda Bords följs av DUO Olivmargarin, och strax därefter LättLätt smörgåsmargarin. TV-tvillingarna Torsten och Tore sammanfattar smaken: gott gotti gott gott. Och hela Sverige faller in i kör.

Exporten av margarin till Ryssland och de baltiska länderna var tidigt viktigt för Carlshamn Mejeri. Fram till 1998, då den ryska ekonomin rasar samman. Under sommaren spårar det stora privatiseringsprogrammet ur och den ryska rubeln förlorar allt värde.

Carlshamn mejeri historia

Den finska livsmedelskoncernen Raisio köper år 1996 Carlshamn Mejeri, och blir den starka ägare som behövs efter Rysslands ekonomiska krasch. Men som vid de tidigare stora kriserna lever det som utmärkt Carlshamn Mejeri vidare – det goda margarinet.

Efter ett uppehåll på knappt två år kom Carlshamn Mejeri tillbaka som varumärke till svenska butiker 2008. År 2009 köpte Bunge Finland margarinverksamheten från Raisio och började att tillverka Carlshamn margariner. Nu för tiden är Bunge också ägare av varumärket Carlshamn Mejeri.